Vitamin K2 er viktig for benhelsen

I min nye bok Kroppen til toppen med vitamin K2!, kan du lese om hvorfor flere bør få øynene opp for dette vitaminet som er viktig for mange biologiske funksjoner i kroppen vår.

Jeg har jobbet som journalist de siste 25 årene, vesentlig mye med helsestoff, og har ved flere anledninger blant annet skrevet om det faktum at Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder benskjørhet (osteoporose). Dette til tross for at kalsiuminntaket er høyt. Ingen drikker mer melk enn oss nordmenn.

I følge Folkehelseinstituttet har ca. 300 000 nordmenn osteoporose. Her er det i tillegg store mørketall, for mange er ikke klar over det før de brekker noe. Dette er ikke bare et helseproblem, men også et samfunnsøkonomisk problem.

Dokumentert vitenskap

I forarbeidet med boken intervjuet jeg mange fremstående forskere både i Norge og internasjonalt. En av de fremste innen forskning på vitamin K2 i Norge er professor Jan Oxholm Gordeladze ved avdeling for molekylærmedisin ved Universitetet i Oslo, som også har vært tilknyttet Rikshospitalet siden 1982.

Han mener vitamin K2 har en dyptgripende effekt på flere biologiske prosesser i kroppen vår, og at det blant annet reduserer benmassetap ved kronisk betennelse, leddgikt og slitasjegikt.

Internasjonal forskning har også gjort mange oppsiktsvekkende funn som viser vitaminets helseeffekt, for eksempel at vitamin K2 motvirker avleiringer i blodårene ved at det hjelper kalsiumet til å binde seg til skjelettet, og frakte det vekk fra der det gjør skade.

Det hjelper med andre ord ikke bare å få i seg nok kalsium. Kalsiumet må også fraktes til kroppens knokler, som gjør at de blir sterkere. Vitaminet fjerner i tillegg kalsium fra blodåreveggene.

Skjelettet må holdes ved like

Skjelettet er på sitt sterkeste rundt 20-30 års alderen, men allerede fra fylte 40 år begynner nedbrytningen av benmassen å sette spor. Det er når nedbrytningen går raskere enn normalt, og når mengden benmassetetthet kommer under et visst nivå, problemene starter.                                      

Kvinner taper benmineraltetthet raskere enn menn, noe som blant annet skyldes overgangsalder. Men også norske menn rammes. De ligger høyt oppe når det gjelder for eksempel hofte- og lårhalsbrudd. Derfor er det viktig å beskytte produksjonen av benbyggende celler.

Man bygger ikke skjelettet én gang for alle. Det er celler som kontinuerlig bygger benmasse i skjelettet – og celler som bryter ned. Det kalles benmetabolisme. Nedbrytingen er en biokjemisk prosess. Det som kan forhindre denne prosessen er proteinet osteokalsin. Dette proteinet aktiveres av vitamin K2. Det er som å slå på en bryter.

Dokumentert vitenskap og kliniske studier i flere land viser at vitamin K2 kan sikre helsen din. Dette er budskapet i boken min.